UE a luat decizia care te-ar putea face să treci la mașina electrică
Numărul românilor care și-au cumpărat o mașină electrică e destul de scăzut. Motivele sunt diverse, dar UE vrea să grăbească un pic lucrurile.
Producătorii auto au investit miliarde de dolari în modele electrice. Și au făcut-o la vremea în care tehnologiile nu erau atât de dezvoltate precum sunt acum. De aici și prețul oarecum ridicat al mașinilor electrice pe care le găsești acum pe piață. Nu-s chiar atât de accesibile.
Dar lucrurile se vor schimva în viitor. Pe măsură de unele investiții au fost amortizate, costurile au început să scadă, iar modelele sunt din ce în ce mai multe, piața va deveni mult mai accesibilă. Îți ziceam AICI de cele mai ieftine mașini electrice pe care le găsești în România. Dar niciuna nu-i sub 20.000 de euro.
Un alt motiv, însă, pentru care românii nu cumpără mașini electrice e lipsa infrastructurii. Iar Uniunea Europeană vrea să rezolve acest lucru.
Decizia UE are rolul de a grăbi achiziția de mașini electrice
Uniunea Europeană a aprobat o schemă de sprijin financiar pentru România în valoare de 53 de milioane de euro. Sunt bani pe care-i vor primi autoritățile pentru a instala stații de încărcare pentru modelele alimentate cu energie electrică.
Intenția e lăudabilă, dar rămâne de văzut dacă și cum va fi pusă în practică.
“Comisia Europeană a concluzionat că măsura planificată de România pentru a susține crearea unei rețele de stații de reîncărcare a vehiculelor electrice respectă normele UE privind ajutoarele de stat. Măsura va contribui la reducerea emisiilor de CO2 și a altor emisii poluante, fără a distorsiona în mod nejustificat concurența pe piața unică”, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene.
De fapt, acești bani sunt dați pentru ca și România să-și îndeplinească obiectivele stabilite de Pactul ecologic european.
Când vin banii
Răspunsul scurt ar fi că vin treptat. Schema de 53 de milioane de euro va acoperi perioada 2020-2025. Iar, pe mai departe, statul român va trebui să lucreze exact cu acele entități care pot livra stații de încărcare pe întreg teritoriul țării. Schema e deschisă tuturor companii interesate, care îndeplinesc anumite criterii, de exemplu în ceea ce privește echiparea cu prize.
Beneficiarii trebuie aleși de stat printr-o procedură deschisă și transparentă de ofertare, iar sprijinul va fi acordat sub formă de granturi.
Pactul ecologic european e un document ambițios prin care UE își dorește să devină, până în 2050, neutră din punct de vedere al emisiilor de CO2. Dar ținta e una care presupune eforturi mari: numai în domeniul transporturilor, e necesară o reducere cu 90 % a emisiilor generate de acest domeniu.